2014. február 1., szombat

Svájc

Volt szerencsèm kint èlni egy ideig. Nem tudom nem megosztani, melyek a legjobban megleptek. 

1. Ha egy svájci állampolgárnak volt munkaviszonya azonban elvesztette azt, nincs megadott határidő mint itt Magyarországon, hogy hány hònapig kap sozialamt-ot az illető-munkanèlküli segèlyt.
A munkanèlküliek simán zsebretesznek átlagban havi 2500 Frankot, ami itt olyan 600 000 Ft ( lefelè kerekìtve. Bárki bármit mond, kint voltam ès tudom, hogy lehet találni havi 800-1000 Frank körüli bètleti dìjjal (egy svájci állampolgárnak ) egy kissebb lakást. A maradèkbòl meg elèldegèl az illető, kábè 300 frank a krankenkasse-betegbiztosìtás melyet mindenki maga fizet. De addig amig az illető nem talál munkât, ès együttműködik a munkaközvetìtő irodával, megkapja a havi összeget amiből elèldegèl. Van aki ìgy elvan 1-2 èvig, vagy tovább. Itt Magyarországon hol vagyunk mi ettől? 3 hònapig kapsz egy kevès összeget, amennyiben rendelkeztél háromszázvalahány nap bejelentett munkaviszonnyal. Azt is ùgy, hogy nincs munka az országban , nem tudnak hová kiközvetìteni. Emellett minden hònapban százalèkosan csökken a kifizetett összeg. A harmadik hònap után meg ha valakinek tènyleg a munkája elvesztèse az oka, hogy nem tud lakást bèrelni ès nincs senkije akinèl lakhatna...Nos lehet az utcâra menni kèrem. Az èn  szememben ez ma Magyarország. Hát ezèrt nem láttam kint hajlèktalant, ès itthon meg rengeteg van. Nem csak gazdag családba kell születni kèrem, de gazdagabb országot tessenek választani a következő èletükben. Èn elèg diszkriminatìvnak èlem meg valahol, hogy ugyanolyan emberek vagyunk , de ő elég anyagi támogatást kap, hogy finanszìrozza az életben maradását csak mert oda született, mìg te aki ìgy is eleget gürizel egytized annyi fizetèsèrt, simán utcán találod magad ès nincs segìtsèg. Csak mert ide születtél ès itt pròbáltál meg boldogulni. Ez a hála :) jò nem?

2. Kint a legtöbb városban olyan díjmentesen használható nyilvános wc-k fogadnak, amit még itt Magyarországon a legtöbb fizetős nyilvános majd 20 év múlva talán utolér. Tényleg kulturált,  külön személyzet takarítási körébe tartozik egy-egy régió, amibe mondjuk 5-6 wc van. Így van wc papír, le tudod húzni (és működik) , emellett nincs összefirkálva megrongálva. Ez nem poén kint, nem úgy mint itthon, ahogy az unatkozó, a szülőknél véletlen becsúszott, "de hát akkor már tartsuk meg apa" kiskamaszok teszik. Én javasolnám az itthoni iskolákban a külön illemóra bevezetését. 

3. Az egészségügy. Ugye már említettem, hogy havi kb. 300 Frankot mindenki magának fizet a betegbiztosítóhoz. Ez nekünk most nagyon nagy összegnek hangzik, de nem kell, hogy sajnálkozásra görbüljön a szánk, mert nem szegények, -bár panaszkodni borzasztóan szeretnek Tehát az átlag 300 Frankot befizetik a krankenkassához, - lehet drágább biztosítást is kötni- és mondjuk megfázik az egyén. Elmegy az orvoshoz, és az orvos felír neki mindenféle gyógyszert. Aztán a patikába. Ahol nekem elég nagy meglepetésemre, sőt...Tátva maradt a szám! Az egyénnek nem kellett fizetni a gyógyszerért. Semmit. Felküldik az illető krankenkassájához, hogy milyen gyógyszereket vitt el a "beteg", majd ott fent valahogy megállapítják, hogy jogosan avagy sem, illetve most küldenek-e ki számlát a gyógyszer áráról az egyén számára, avagy sem. Azt is tudom, hogy az esetek 90%-ban nem kell utólag sem kifizetni a gyógyszer árát. 
Ez lenne a nekem való rendszer :)
 Ami elég negatív, hogy ha valakihez mentőt kell hívni az kapásból 1000 Frank. Azt teljesen biztos, hogy kiszámlázzák, mindegy, hogy apró rosszullétről, vagy valóban életmentésről volt-e szó.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése